Faktory ovlivňující využívání generativní umělé inteligence - Zelenková, Markéta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá faktory, které ovlivňují využívání generativní umělé inteligence běžnými uživateli. Cílem práce je prostřednictvím konceptuálního rámce modelu UTAUT 2 identifikovat klíčové proměnné, jež mají vliv na záměr a skutečné využívání těchto technologií. Dále se zaměřuje na roli obav o soukromí, kvality informací a důvěryhodnosti výstupů generativní AI. V teoretické části jsou čtenáři seznámeni se základními principy generativní umělé inteligence, s teoretickými modely přijetí technologie a podrobně se seznamují s konstrukty modelu UTAUT 2, které jsou dále rozšířeny o proměnné obavy o soukromí, kvalitu informací a důvěryhodnost odpovědí. Výzkumná část je postavena na kvantitativní metodologii a analýze dat získaných prostřednictvím online dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 160 respondentů. K testování hypotéz byl využit software SmartPLS, umožňující ověřování vztahů mezi latentními proměnnými. Z výsledků vyplývá, že nejsilnějším prediktorem záměru využívat generativní AI je očekávaný výkon a zvyk. Významný vztah byl rovněž zjištěn mezi kvalitou informací a očekávaným výkonem a mezi důvěryhodností odpovědí a očekávaným výkonem. Potvrzen byl také vliv záměru na skutečné využívání těchto technologií. Naproti tomu proměnné hédonická stránka motivace, hodnota učení, sociální vliv, obavy o soukromí a usnadňující podmínky se neukázaly jako statisticky významné. Přestože část respondentů uvedla obavy o soukromí, tyto obavy neměly výrazný vliv na jejich záměr AI využívat. Závěrem práce upozorňuje na limity výzkumu, zejména malý vzorek respondentů a nutnost odstranění některých indikátorů, což mohlo ovlivnit přesnost výsledků. Navrhuje rovněž možnosti budoucího výzkumu, jako je kombinace kvantitativního a kvalitativního p