Zlepšování procesů ve společnosti poskytující spediční služby - Blažek, Filip (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zefektivnění procesu odbavení zásilek ve spediční firmě pomocí metodiky Lean Six Sigma. Cílem práce bylo analyzovat stávající proces vykonávaný dispečerem, identifikovat jeho slabá místa a navrhnout konkrétní zlepšení s cílem snížit časovou náročnost, chybovost a variabilitu činností. Práce je strukturována dle metodiky DMAIC. Data byla sbírána v reálném provozu a následně analyzována pomocí nástrojů jako SIPOC, Pareto analýza a Spearmanův korelační koeficient. Významná pozornost byla věnována i analýze vlivu hmotnosti zásilky na délku zpracování. V reakci na analýzu byla navržena konkrétní opatření, která reflektují potřeby dispečera i klientů společnosti. V závěrečné fázi práce definuje kontrolní mechanismy pomocí nástroje 5W1H, které zajišťují dlouhodobou udržitelnost změn. Výsledky potvrzují, že i v oblasti služeb typu spedice mohou nástroje Lean Six Sigma přinést významné zlepšení provozní efektivity.