ESG reporting společnosti Allianz SE - Klímková, Dorota (2025)
Diplomová práce analyzuje soulad ESG reportu společnosti Allianz SE s aktuálními legislativními požadavky Evropské unie, konkrétně směrnicí CSRD a EU Taxonomií. V teoretické části práce je popsán vývoj klimatických politik, které vedly k Pařížské dohodě a Zelené dohodě pro Evropu, dále je popsán evropský legislativní rámec pro nefinanční reporting a koncept CSR a ESG. Cílem bylo posoudit, do jaké míry tento report požadavky splňuje, a případně identifikovat oblasti ke zlepšení. Na základě zjištění byla navržena konkrétní doporučení pro společnost Allianz SE, která by mohla zvýšit soulad reportu s aktuální legislativou.