Analýza a predikce tržní hodnoty fotbalových hráčů - Houdek, Ondřej (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a predikcí tržní hodnoty fotbalových hráčů na základě jejich výkonnostních a statických dat. Zaměřuje se na hráče působící v anglické Premier League v období sedmi sezón (2017/2018–2023/2024), přičemž jako primární zdroje dat sloužily veřejně přístupné databáze. Hlavním cílem práce je vytvořit prediktivní model, který na základě historických dat odhaduje tržní hodnotu hráče na konci sezóny. Model využívá tržní hodnotu na začátku sezóny, neměnné charakteristiky hráče (např. národnost, preferovaná noha) a sezónní výkonnostní metriky. Nezanedbatelnou částí práce je samotná tvorba hlavního datasetu použitého pro modelování různých typů regresních modelů. Dataset obsahuje celkem 2230 záznamů reprezentujících hráče v jednotlivých sezónách, přičemž celkově jsou za vymezené období zpracována data týkající se 861 unikátních hráčů. Modely byly porovnávány na základě standardních regresních metrik (MAE, RMSE, MAPE a R²). Testované modely spadají do dvou skupin: lineární regresní modely a modely založené na rozhodovacích stromech. Stromové modely celkově zaznamenaly lepší výsledky než lineární, přičemž nejlepších výsledků dosáhl model XGBoost Regressor s hodnotami MAE 3,12 mil. € a R² 0,935.