Digitálne nomádstvo : Komunikácia, time management a well-being - Šifra, Jaroslav; Dvouletý, Ondřej; Hrubošová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Digitálne nomádstvo predstavuje životný štýl, pri ktorom ľudia pracujú na diaľku a zároveň cestujú, často z rôznych kútov sveta. Táto diplomová práca sa zameriava na well-being digitálnych nomádov v komunikačne náročných profesiách. Cieľom práce je zistiť, ako si digitálni nomádi v takýchto profesiách nastavujú rovnováhu medzi pracovnými povinnosťami a flexibilným životným štýlom a akými stratégiami si udržiavajú fyzický a duševný well-being v podmienkach neustále sa meniaceho prostredia. Výskum prebiehal počas trojtýždňového pobytu v Ázii, kde bolo realizované pozorovanie dvojice digitálnych nomádov, analýza ich výskumných denníkov a uskutočnené pološtruktúrované rozhovory. Hlavné zistenia ukazujú, že aj keď digitálne nomádstvo prináša slobodu a flexibilitu, každodenné fungovanie nomádov si vyžaduje pevne štruktúrovaný pracovný režim a efektívne plánovanie. Kľúčovými faktormi pre udržanie fyzického a psychického well-beingu sú stabilita pracovného prostredia, kvalitné technické vybavenie a jasné oddelenie pracovného a osobného času. Naopak, časté presuny, nestabilné internetové pripojenie a narušené rutiny sú hlavnými zdrojmi stresu.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses