Datové nároky rozdělení s těžkými chvosty : Simulační studie - Kloudová, Antonie; Holý, Vladimír; Rejthar, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou datových nároků vybraných pravděpodobnostních rozdělení s těžkými chvosty. Zaměřuje se na to, jak velikost vzorku ovlivňuje konvergenci a přesnost bodových i intervalových odhadů průměru a rozptylu, a jak hodnoty parametrů rozdělení ovlivňují přesnost těchto odhadů. Pomocí simulační studie jsou porovnávána Pareto rozdělení, logaritmicko-normální rozdělení a Studentovo t-rozdělení, včetně Cauchyho rozdělení jako extrémního případu. Výsledky ukázaly, že přesnost a stabilita odhadů jsou silně ovlivněny velikostí vzorku, tvarem rozdělení a jeho parametry, přičemž rozdělení s těžkými chvosty kladou na provádění statistických odhadů výrazně vyšší nároky.
Vedoucí práce: Vladimír Holý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses