Dátová analýza slovnej zásoby a sentimentu v anglickej literatúre ako pomôcka pri učení sa cudzieho jazyka - Majtas, Andrej; Chudán, David; Strossa, Petr, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cieľom bakalárskej práce je vytvoriť zoznam odporúčanej autentickej anglickej literatúry vhodnej pre študentov anglického jazyka, a to na základe analýzy slovnej zásoby a sentimentu textov. Literárne diela analyzované v práci pochádzajú z databázy Project Gutenberg, ktorá poskytuje voľne dostupné elektronické knihy. Práca využíva metódy spracovania prirodzeného jazyka (NLP), konkrétne frekvenčnú analýzu vo vzťahu k frekvenčným zoznamom slov NGSL a BNC/COCA, a metódou analýzy sentimentu založenej na slovníku. Okrem toho je aplikovaná metóda TF-IDF na identifikáciu charakteristických slov v žánroch ako science fiction, detektívne príbehy a zamilované príbehy. Výsledky práce môžu pomáhať určiť, ktoré literárne diela sú jazykovo dostupné, emocionálne pozitívne a teda vhodné na podporu motivácie a rozvoja slovnej zásoby u študentov angličtiny.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses