Využití kaligrafie ve vizuální identitě moderní značky - Žáková, Eliška; Hábová, Anna, 1994-; Hemerková, Magdalena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá potenciál kaligrafie jako prostředku pro formování identity současných značek. Jejím cílem je prozkoumat roli kaligrafie při tvorbě vizuální identity moderní značky a na základě získaných poznatků vytvořit konkrétní návrh, který efektivně vyjadřuje její charakter a hodnoty. Teoretická část se zabývá definicí vizuální identity, historií kaligrafie a jejím současným využitím v brandingu. Dále analyzuje estetický, marketingový a psychologický vliv kaligrafického písma na vnímání značky spotřebitelem. Praktická část kombinuje kvalitativní a kvantitativní metody – online dotazníky a hloubkové rozhovory – které prohlubují porozumění vlivu kaligrafie na spotřebitele a slouží jako základ pro návrh vizuální identity fiktivní značky Jílka. Výsledky ukazují, že kaligrafie je spotřebiteli vnímána převážně pozitivně. Vyvolává silné emoce, podporuje autenticitu a funguje jako účinný nástroj pro budování vztahu se zákazníky. Testování navržené identity navíc potvrdilo, že kaligrafické prvky působí originálně, vizuálně přitažlivě a jsou poměrně dobře zapamatovatelné. Práce je zakončena doporučeními pro další výzkum, která zahrnují hlubší prozkoumání vhodnosti kaligrafie pro různá odvětví a jejího možného využití v dalších formách vizuální komunikace.
Vedoucí práce: Anna Hábová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses