Analýza migrácie absolventov stredných škôl Slovenskej republiky - Kuzma, Michal (2025)
Slovenská republika dlhodobo trpí nepomerne veľkým odlivom mozgov v porovnaní s ostatnými krajinami V4, pričom z nej ročne odchádza približne 20% záujemcov o terciárne vzdelávanie. Bakalárska práca analyzuje tendenciu k migrácií absolventov stredných škôl Slovenskej republiky s dôrazom na faktory ovplyvňujúce rozhodnutie študentov vyhľadávať terciárne vzdelanie v zahraničí. Pomocou deskriptívnej štatistiky a rozličných nástrojov analýzy závislostí skúma rozličné demografické a socioekonomické charakteristiky respondentov. Dátový súbor, pochádzajúci z prieskumu agentúry Therapolis z roku 2024, pozostáva z 505 respondentov, pričom 19,6% z opýtaných preferovalo štúdium v zahraničí. Medzi kľúčové zistenia patrí, na základe vykonaných analýz, že respondenti preferujúci štúdium v zahraničí majú rodičov s vyšším stupňom najvyššieho dosiahnutého vzdelania a pochádzajú z domácností, ktoré sú finančne lepšie zabezpečené ako tí, ktorí preferujú štúdium na území Slovenskej republiky. Rovnako existuje štatistiky významná závislosť medzi typom strednej školy, ktorú respondenti navštevovali a preferenciou štúdia v zahraničí. Obzvlášť sa jedná o stredné školy bilingválneho typu, kde absolventi tohto druhu stredných škôl mali viac ako 4 – násobnú šancu preferovať štúdium v zahraničí. Medzi faktory, ktoré najviac viedli respondentov k odchodu patrí kvalita slovenských vysokých škôl, či nabádanie a odporúčanie zo strany známych a rodiny. Na druhú stranu pre respondentov preferujúcich štúdium na Slovensku bola najvplyvnejšia blízkosť rodiny, dostupnosť pracovných príležitostí a typ nimi vybraného štúdia, z ktorého následne vyplývajúce povolanie je možné vykonávať len na území Slovenskej republiky. V bakalárskej práci sú taktiež priblížené postoje respondentov na štipendium „Študuj doma a Slovensko ťa odmení