Analýza vztahu mezi fyzickými parametry hokejistů a jejich výkonnostními statistikami v top světových ligách - Blažek, Vítek (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vztahu mezi fyzickými parametry hokejistů (věkem, výškou a hmotností) a jejich výkonnostními statistikami v pěti nejvýznamnějších světových hokejových ligách: kanadsko-americké NHL, české Extralize, švédské SHL, finské Liize a švýcarské National League. Cílem práce je ověřit, zda existuje souvislost mezi tělesnými charakteristikami hráče a jeho výkonem v různých fázích sezóny (základní část a play-off), a zároveň porovnat rozdíly mezi jednotlivými ligami. Pro analýzu byly využity metody strojového učení, konkrétně lineární regrese, neuronové sítě, random forest a algoritmy gradientního boostingu. Dataset byl vytvořen prostřednictvím web scrapingu a následně předzpracován a rozšířen o odvozené proměnné. Součástí práce je také konstrukce vlastní normalizované metriky hodnocení výkonu hráčů, která umožňuje objektivní srovnání napříč ligami. Výsledky ukazují, že nejvýznamnějším prediktorem výkonnosti byl věk. Naopak výška hráčů měla minimální vliv, zatímco hmotnost se ukázala být mírně důležitější, zejména u obránců. V NHL se navíc jako významný prediktor projevil i plat hráče. Predikční výkonnost modelů byla vyšší v základní části než v play-off, což lze přičíst menšímu množství dat a vyšší variabilitě výkonu v krátkém časovém období. Závěrem lze říct, že práce přináší nové poznatky o faktorech ovlivňujících výkonnost hráčů a ukazuje rozdílné trendy mezi zámořským a evropským hokejem. Výsledky této práce přispívají k hlubšímu porozumění souvislostem mezi fyzickými parametry a výkonností hokejistů, zejména z pohledu datové analýzy. V praxi mohou sloužit jako doplňkový podklad při hráčském skautingu nebo porovnávání hráčů napříč ligami.