Vliv dolarizace v Ekvádoru na rozdělení bohatství v zemi - Červená, Natálie; Čermáková, Klára; Kureková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce zkoumá vliv dolarizace na socioekonomickou nerovnost v Ekvádoru. Cílem práce je zjistit, zda dolarizace vedla ke zmírnění nebo prohloubení příjmové nerovnosti. Měření nerovnosti je provedeno pomocí Giniho koeficientem. Práce kombinuje teoretický rámec socioekonomické nerovnosti s ekonometrickým modelem založeným na datech z let 1990–2020. V tomto smyslu práce navazuje na existující výzkum autora Ybrayeva, přičemž rozšiřuje analýzu dopadu dolarizace na ekonomiku o hledisko socioekonomické nerovnosti, které doposud v literatuře absentuje. Výsledky provedené analýzy ukazují, že dolarizace měla v případě Ekvádoru negativní vliv na rozdělení příjmů. Model vykazuje očištěný vliv dolarizace na Giniho koeficient ve výši 15,6 %. Naopak proměnné „růst HDP per capita“ a „časový trend“ působily ve směru snižování nerovnosti. Z práce vyplývají doporučení, pro ekonomiky zvažující navázání vlastní měny na jinou světovou měnu. Dolarizace by měla být provedena v synchronizaci s konkrétními nástroji fiskální a sociální politiky například přizpůsobení sociální sítě. Data ukazují, že v případě Ekvádoru nedostatečné provázání na fiskální a sociální politiku vedla dolarizace k výraznému prohloubení socioekonomické nerovnosti s mnoha negativními důsledky.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses