Vliv ESG ratingů na reputaci českých bank a vnímání jejich spolehlivosti veřejností - Artemova, Karina (2025)
Cílem této diplomové práce bylo analyzovat vztah mezi výkonností bank v oblasti environmentálních, sociálních a správních (ESG) faktorů a jejich reputací na českém bankovním trhu. Výzkum se zaměřil na šest největších bank působících v ČR. Reputační skóre bylo sestaveno jako souhrnný index založený na vybraných indikátorech důvěryhodnosti, zatímco ESG výkonnost byla hodnocena pomocí čtyř externích metrik: MSCI ESG Rating, Sustainalytics skóre, LSEG ESG Score a zařazení do žebříčku VŠE ESG Rating. Hlavními použitými metodami byla korelační a deskriptivní analýza. Výsledky ukázaly, že vztah mezi ESG a reputací není jednoznačný - zatímco některé ukazatele (např. Sustainalytics, VŠE ESG) vykazují relativně silnou pozitivní vazbu, jiné jsou slabé nebo rozporné. Zjištěn byl i nesoulad mezi výbornou ESG výkonností a nízkou reputací u některých bank, což naznačuje význam dalších faktorů, jako je značka, komunikace nebo mediální obraz. Práce přináší praktická doporučení pro banky v oblasti propojení ESG strategie s řízením reputace.