Návrh aplikace pro podporu duševního zdraví - Podmanická, Agáta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na návrh mobilní aplikace pro podporu a monitorování duševního zdraví žáků a studentů ve věku 12 až 25 let, s důrazem na snadnou a rychlou dostupnost preventivních opatření a podpůrných služeb. Cílem práce je vytvořit komplexní návrh vycházející z potřeb cílové skupiny a doporučení odborníků na duševní zdraví. Práce kombinuje analytické a empirické metody. V úvodní fázi byla provedena rešerše a komparace odborných zdrojů a existujících mobilních aplikací s obdobným zaměřením. Následovalo kvantitativní dotazníkové šetření mezi studenty středních a vysokých škol, které poskytlo přehled o jejich potřebách a preferencích. Pro hlubší porozumění problematice a ověření zjištěných poznatků byl výzkum doplněn o kvalitativní metodu řízených rozhovorů s odborníky na duševní zdraví. Výsledkem je návrh mobilní aplikace, který reflektuje potřeby uživatelů i požadavky odborníků a obsahuje detailní analýzu UX/UI designu se zaměřením na uživatelskou přívětivost a intuitivní ovládání.