Budoucnost mobilního a desktopového rozhraní z pohledu koncových uživatelů - Petr, Daniel (2025)
Bakalářská práce se zabývá rozdíly v potřebách a chování uživatelů při používání mobilních a desktopových rozhraní z pohledu UX a UI designu a zkoumá vývoj preferencí používání jednotlivých rozhraní do budoucna. Teoretická část se věnuje definici pojmů UX a UI, jejich rozdílům a metodám, které se používají pro vývoj prototypů, jako jsou Design Cycle, Design Sprint a Design Thinking. Následně také rozebírá všechny fáze Design Thinking procesu, který je použit v praktické části práce. V závěru teoretické části je historický vývoj zkoumající počátky přechodu k mobilním zařízení s jejich vznikem a jejich popularitu používaní oproti desktopovým rozhraním v průběhu času. Praktická část se zaměřuje na návrh a vývoj prototypů pro obě rozhraní, které procházejí všemi fázemi Design Thinking procesu. Výsledky testování prototypů jsou následně analyzovány a porovnávány s cílem zjistit, které rozhraní je pro uživatele přívětivější. Metriky, podle kterých testující osoby budou prototypy hodnotit jsou: přehlednost, intuitivnost navigace a celková spokojenost, přičemž budou hodnoceny na škále od 1 do 5 bodů. Výsledkem vytvoření prototypů bude také identifikovat jaké rozhraní bylo náročnější na vytvoření. Náročnost bude identifikována počtem hodin potřebných k dokončení prototypu. Součástí práce je také dotazníkové šetření, které zkoumá, jak často uživatelé jednotlivá zařízení používají každý den a jaké zařízení uživatelé preferují pro různé aktivity, jako je například psaní zpráv, bankovnictví, hraní her nebo sledování videí. Cílem práce je odpovědět na otázku, jestli se do budoucna budou upřednostňovat mobilní rozhraním před desktopovými v používání uživateli.