Jaké nudges ovlivňují jedince v rozhodování o charitativních příspěvcích? - Chlumská, Martina; Čihák, Jakub; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce zkoumá vliv různých typů pošťouchnutí („nudges“) na výši charitativních příspěvků určených organizaci UNICEF. Výzkum byl realizován prostřednictvím laboratorního experimentu se 160 účastníky, kteří byli náhodně přiřazeni do jedné z pěti experimentálních podmínek (kontrolní skupina, výchozí nastavení, sociální norma, pozitivní rámování a negativní rámování) a následně rozhodovali o výši daru. Samotná pošťouchnutí nemají statisticky signifikantní vliv na výši daru, avšak byly identifikovány významné interakční efekty mezi pošťouchnutími a individuálními charakteristikami účastníků. Psychologické motivace (warm-glow, altruismus, morální odpovědnost), pohlaví a osobnostní rys přívětivosti významně ovlivňují výši charitativního příspěvku. Hlavním přínosem této práce je zejména identifikace interakčních efektů.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses