Životní minimum a jeho úloha v sociální politice v letech 1991-2023 v České republice - Matlachová, Terezie; Krebs, Vojtěch, 1950-; Barák, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem životního minima v České republice v letech 1991–2023 a jeho úlohou v systému sociální politiky. Práce sleduje konstrukci životního minima, jeho legislativní vývoj a valorizaci a analyzuje vztahy mezi výší životního minima a inflací, příjmovou chudobou, výdaji domácností a sociálními dávkami, jejichž výše se od životního minima přímo odvíjí. Součástí práce je kvantitativní analýza vývoje nominálních částek životního minima pro různé modelové typy domácností, reálné hodnoty životního minima a komparace s vývojem cenové hladiny. Na základě regresní analýzy je zjištěno, že inflace představuje klíčový faktor ovlivňující výši životního minima, přesto však valorizace životního minima vzhledem k vývoji inflace není dostatečná. V rámci analýzy míry chudoby je zjištěno, že přestože některé valorizace životního minima korelují spoklesem míry chudoby, nelze mezi nimi potvrdit jednoznačný kauzální vztah, a to především vzhledem kpůsobení dalších socioekonomických faktorů, které míru chudoby ovlivňují. Přínosem práce je propojení vývoje životního minima s počtem osob s příjmy pod jeho hranicí i s výdaji a počtem vyplacených dávek, které jsou na životní minimum navázané. Valorizace životního minima vedla ve sledovaném období k navýšení částek sociálních dávek i k rozšíření okruhu osob, které na dávky dosáhnou. Práce poskytuje ucelený pohled na roli životního minima v českém sociálním systému a přináší podklad pro diskusi o jeho budoucím nastavení.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses