Optimalizace řízení stavu zásob s důrazem na pojistnou zásobu ve vybraném podniku - Nikolaeva, Anastasiia (2025)
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací řízení zásob ve společnosti působící v sektoru rychloobrátkového zboží (FMCG), a to se zvláštním důrazem na pojistnou zásobu a přesnost plánování poptávky. V teoretické části jsou představeny klíčové pojmy a nástroje v oblasti řízení zásob, jako jsou ABC- a XYZ-analýza, hodnocení forecast accuracy a BIAS. Praktická část analyzuje současný stav ve vybraném podniku, porovnává interní segmentaci produktů se segmentací získanou na základě datové analýzy a posuzuje vliv nepřesností ve forecastech na výši pojistné zásoby a zatížení skladových kapacit. Dále se věnuje nákupnímu chování zákazníků a jejich vlivu na přesnost předpovědi poptávky. Výsledky analýz jsou shrnuty v závěru spolu s návrhem konkrétních doporučení pro efektivnější plánování zásob a zlepšení spolupráce mezi odděleními podílejícími se na plánování poptávky.