Dopady ruské anexe Krymu na sociálně-ekonomické postavení starobních důchodců (2014–2024) - Šírová, Ivana (2025)
Tato diplomová práce se zabývá dopady anexe Krymu na místní starobní důchodce. Cílem práce je analyzovat, jakým způsobem došlo ke změně podmínek pro výplatu důchodů a jaký vliv měla tato změna na jejich výši. Teoretická část se věnuje historii území Krymu a zaměřuje se na okolnosti vedoucí jak k první, tak ke druhé anexi v roce 2014. Poté se práce zabývá obecnou charakteristikou důchodových systémů, která tvoří základ pro nadcházející rozbor systémů již konkrétně v Rusku a na Ukrajině. Práce dále zjišťuje, jaké změny se dotkly penzijního systému na Krymu a podle které země se penze vyplácejí. Pomocí kvantitativní analýzy dat je sledován vývoj statistických ukazatelů, zejména výše důchodu a jeho růstu, náhradového poměru, národnostního složení obyvatelstva nebo počtu důchodců a jejich poměru k celkovému a pracujícímu obyvatelstvu. Poslední část představuje vybrané příjmově typizované jedince s ohledem na jejich občanství a systém, ze kterého jim jsou penze vypláceny. Komparace jejich penzí probíhá dvěma způsoby, a to převedením do parity kupní síly a stanovením fiktivního spotřebního koše a sledováním, jakou část penze musí na tento koš vynaložit. Na základě provedené analýzy lze potvrdit hypotézu, že anexe Krymu negativně ovlivnila výplatu důchodů místním obyvatelům, přičemž ukrajinští důchodci čelí větším administrativním a finančním překážkám než jejich ruské protějšky.