Nástupnictví nebo prodej rodinných firem a vliv vazby nástupníků k dané společnosti k rozhodnutí firmu prodat nebo předat - Vránová, Štěpánka; Kubíček, Aleš; Jurek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
České rodinné firmy čelí v dnešní době důležitému rozhodování o budoucnosti svých podniků, a to především mezi rozhodnutím tyto firmy předat dále svým potomkům nebo je prodat. Cílem této práce je zjistit, zdali má výchova a zapojení potencionálního nástupce do chodu společnosti během mládí vliv na úspěšnost předání. Do jaké míry je možné přenést zájem o firmu do mysli rodinných nástupců tak, aby se zajímali o rodinnou firmu, její převzetí a další rozvoj. Práce sleduje, jaký vliv měla na rozhodnutí vlastníků firmu prodat nebo předat vazba jejich nástupců na danou firmu ve vztahu k jejich výchově po boku rodinné firmy. V teoretické části se práce zaměřuje na definici rodinných firem, jejich životní cyklus a fungování nástupnického procesu nebo prodeje. Jsou zde definovány základní poznatky o fungování rodinných firem a předpoklady jejího životního cyklu. V praktické části je pomocí metody případových studií na základě polostrukturovaných rozhovorů s majiteli a nástupci 7 rodinných firem zjištěno, že výchova a zapojení nástupce do chodu podniku během jeho dospívání nemá přímý vliv na rozhodování majitele firmu prodat či předat. Pokud se ovšem členové rodiny, a to jak majitelé tak i jejich nástupci, rozhodnou pro nástupnictví v rámci rodiny, má dané zapojení pozitivní vliv na hladší průběh probíhajícího nástupnického procesu.
Vedoucí práce: Aleš Kubíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses