Analýza šíření onemocnění COVID-19 v Ústeckém kraji - Dvořáková, Kristýna (2025)
Bakalářská práce analyzuje šíření onemocnění COVID-19 a úmrtnost během koronavirové pandemie. Kromě mezikrajského srovnání se zabývá také změnami ukazatelů v rámci okresů Ústeckého kraje. Pozoruje rozdíly mezi počty diagnostikovaných onemocněním COVID-19 a úmrtnosti infikovaných mezi pohlavími i věkovými skupinami. Hlavními cíli práce bylo teoreticky vymezit problematiku šíření onemocnění COVID-19, provést kvantitativní analýzu demografických ukazatelů a vytvořit vlastní agentní model zobrazující šíření onemocnění COVID-19 v Ústeckém kraji v roce 2021. První část této práce je teoretická, vysvětluje šíření onemocnění COVID-19 a terminologii agentního modelování, popisuje datové soubory, statistické a demografické metody, které jsou následně využívané. Druhá část se věnuje kvantitativním analýzám šíření onemocnění COVID-19, změnám demografické struktury populací a mírám úmrtnosti. Ve třetí části práce podrobně popisuje použité parametry vlastního modelu a jeho konstrukci. Poté porovnává výsledky modelu se skutečnými daty.