Analýza šíření onemocnění COVID-19 v Ústeckém kraji - Dvořáková, Kristýna; Danko, Jakub; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce analyzuje šíření onemocnění COVID-19 a úmrtnost během koronavirové pandemie. Kromě mezikrajského srovnání se zabývá také změnami ukazatelů v rámci okresů Ústeckého kraje. Pozoruje rozdíly mezi počty diagnostikovaných onemocněním COVID-19 a úmrtnosti infikovaných mezi pohlavími i věkovými skupinami. Hlavními cíli práce bylo teoreticky vymezit problematiku šíření onemocnění COVID-19, provést kvantitativní analýzu demografických ukazatelů a vytvořit vlastní agentní model zobrazující šíření onemocnění COVID-19 v Ústeckém kraji v roce 2021. První část této práce je teoretická, vysvětluje šíření onemocnění COVID-19 a terminologii agentního modelování, popisuje datové soubory, statistické a demografické metody, které jsou následně využívané. Druhá část se věnuje kvantitativním analýzám šíření onemocnění COVID-19, změnám demografické struktury populací a mírám úmrtnosti. Ve třetí části práce podrobně popisuje použité parametry vlastního modelu a jeho konstrukci. Poté porovnává výsledky modelu se skutečnými daty.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses