Význam rybolovu a navazujících odvětví pro ekonomiku Islandu před a po případném vstupu do EU - Baňař, Lukáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickým významem rybolovu a navazujících odvětví pro Island, a to jak v současném kontextu, tak s ohledem na potenciální dopady případného vstupu země do Evropské unie. Práce nejprve definuje klíčové ekonomické pojmy a představuje Společnou rybářskou politiku EU a islandský systém individuálních převoditelných kvót (ITQ). V praktické části jsou analyzována makroekonomická data Islandu za období 2000-2029 (včetně prognóz) se zaměřením na HDP, zaměstnanost a export, řičemž analýza se následně detailně zaměřuje na příspěvek rybolovu a navazujících odvětví k těmto ukazatelům. Analýza ukazuje, že ačkoli islandská ekonomika prošla diverzifikací a oste význam jiných sektorů (turismus, energetika), rybolov a zpracování ryb stále tvoří významnou část HPH (cca 7,1 % v roce 2022) a exportu (přes 30 %). Zjištění z práce naznačují, že čistý export hraje v islandské ekonomice významnou a často volatilní roli, s výrazně vyššími výkyvy příspěvku k růstu HDP ve srovnání se státy EU. Islandský pracovní trh charakterizuje vysoký podíl zahraničních pracovníků a strukturální nesoulad. Závěrečná diskuse shrnuje hlavní argumenty pro a proti vstupu Islandu do EU, a to primárně z pohledu rybolovného sektoru (včetně dopadů přijetí SRP a změn v celní politice) a celkové ekonomické stability.