Stres management ve vybrané organizaci chemického průmyslu - Dejdarová, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou pracovního stresu a stres managementu v chemickém průmyslu. Cílem práce je identifikovat hlavní zdroje stresu, jeho projevy a způsoby zvládání u zaměstnanců v chemickém průmyslu. Výzkum je realizován formou polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci vybrané firmy a doplněn škálou vnímaného stresu. Výsledky ukazují, že mezi hlavní stresory patří např. bezpečnostní rizika, odpovědnost za provoz a mezilidské vztahy. Zjištěny byly také nejčastější projevy stresu a způsoby zvládání stresu, mezi které patří odpočinkové a fyzické aktivity, podpora blízkých nebo aktivní řešení stresové situace. Analýza současného stavu firemního stres managementu ukázala, že organizace nabízí určité benefity a opatření pro podporu zaměstnanců, ale chybí zde systematická prevence a oficiální programy zaměřené přímo na prevenci a zvládání stresu. Na základě zjištění jsou navržena doporučení pro zlepšení stres managementu v organizaci. Výsledky této práce mohou mít praktický přínos pro zkoumanou organizaci a její zaměstnance, ale také pro ostatní firmy v chemickém průmyslu či v jiných odvětvích s vysokou mírou odpovědnosti a rizika. Účinný stres management je v prostředí chemického průmyslu klíčový nejen pro zvýšení spokojenosti zaměstnanců a zachování jejich duševní pohody, ale i pro zajištění bezpečnosti provozu a minimalizaci negativních dopadů stresu na celou organizaci.