Predikční schopnosti změn pracovního kapitálu jako indikátoru blížící se insolvence podniku v České republice - Pečonka, Vít (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na zkoumání vztahu mezi změnami pracovního kapitálu a rizikem insolvence podniků v České republice. Cílem je ověřit, zda vybrané ukazatele pracovního kapitálu mohou sloužit jako spolehlivé prediktory blížící se finanční nestability, a tím přispět k včasné identifikaci varovných signálů pro management, investory a věřitele. V teoretické části je nejprve popsán pracovní kapitál a samotná insolvence. Následuje rešerše odborné literatury, na jejímž základě jsou identifikovány a vyhodnoceny klíčové ukazatele, které mohou indikovat zhoršující se finanční situaci. Empirická část práce se zaměřuje na analýzu vybraného vzorku českých společností, u nichž došlo k insolvenci mezi lety 2019 až 2024. Zkoumána jsou data za tři roky předcházející samotné insolvenci, přičemž následně je pomocí logistické regresní analýzy testována predikční schopnost vybraných ukazatelů v roce bezprostředně předcházejícím úpadku. Z praktického hlediska může být vytvořený model logistické regrese využit jako nástroj pro hodnocení finanční kondice podniků a pro monitorování vývoje rizika v čase. Díky své transparentní konstrukci a práci s běžně dostupnými účetními daty je model vhodný pro využití v podnikové praxi, a to při nastavování obchodních podmínek, hodnocení bonity partnerů, řízení úvěrových limitů nebo tvorbě interních varovných systémů. Tato práce tak přináší nejen teoretický přínos k poznání dynamiky úpadkových procesů, ale zároveň nabízí praktický rámec pro tvorbu nástrojů prevence finančních krizí a posilování stability podniků.