Redistribuční dopady daní a dávek v České republice a Irsku - Mokričková, Klára (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou a komparací redistribučních efektů daní z příjmů fyzických osob v kombinaci se sociálním pojistným a dále peněžitými dávkami v České republice a Irsku za rok 2022. První část práce je zaměřena na problematiku týkající se redistribuce, příjmové nerovnosti a sociální politiky. V této části jsou vysvětleny klíčové pojmy jako redistribuční funkce a nástroje, Giniho koeficient, Lorenzova křivka, Musgrave-Thin index, základní principy a funkce sociální politiky. Druhá část práce se věnuje popisu systémů zdanění příjmů fyzických osob, struktuře sociálního pojistného a sociálních dávek v obou státech a dále analýze jejich vlivů na snižování příjmové nerovnosti. Následně je provedena komparace zjištěných redistribučních efektů mezi Českou republikou a Irskem. Závěrečná část práce je zaměřena na zjištění globální daňové progresivity v roce 2022 v České republice a Irsku.