Zdanění zemědělství v České republice a ve vybraných státech Evropské unie - Mokričková, Barbora; Klazar, Stanislav, 1974-; Hošek, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem této diplomové práce je porovnat daňové zatížení z titulu majetkové daně v České republice s ostatními státy EU. Porovnat toto daňové zatížení ve skupině starých a nových států EU. Dílčím cílem je také analyzovat změnu daňového zatížení českých zemědělských podnikatelů v mezinárodním srovnání před a po zvýšení sazeb daně z nemovitých věcí. Dalším cílem práce je popsat a porovnat specifika způsobu zdanění zemědělské činnosti a poskytnutých daňových úlev v oblasti zemědělství v České republice, a ve vybraných státech EU, a to v Německu a Polsku. Posledním cílem práce je stanovit podíl produkční podpory výrobců na hrubém příjmu zemědělského podniku pro jednotlivé státy Evropské unie. Porovnat tento ukazatel za Českou republiku s vybranými státy. Následně na základě tohoto ukazatele porovnat, zda jsou více podporovány staré či nové státy Evropské unie. Tento vypočtený ukazatel dále porovnat s podílem produkční podpory výrobců na hektar zemědělské půdy.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses