Retence zaměstnanců ve vybrané organizaci - Jiroutová, Adéla; Hajerová Müllerová, Lenka; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou faktorů, které ovlivňují retenci zaměstnanců ve vybrané organizaci – pražírně výběrové kávy se sídlem v Liberci. Cílem práce je identifikovat silné a slabé stránky retenční strategie, klíčové prvky, které podporují loajalitu a angažovanost zaměstnanců a navrhnout opatření pro dlouhodobou retenci pracovníků. Jako výzkumný nástroj byla využita Q-metodologie, která umožňuje zkoumat subjektivní názory a postoje respondentů. Na základě analýzy 15 Q-sortů bylo identifikováno 8 faktorů, které odrážejí rozdílné pohledy zaměstnanců na pracovní podmínky, firemní kulturu a rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Výsledky ukazují, že důležitou roli hrají mezilidské vztahy, flexibilní pracovní doba a smysluplnost vykonávané práce. V závěru práce přináší návrhy na zlepšení HR procesů s cílem zvýšit zaměstnaneckou spokojenost a snížit fluktuaci zaměstnanců.
Vedoucí práce: Lenka Hajerová Müllerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses