Role sociálních sítí v motivaci mladých lidí k politické angažovanosti – vliv algoritmů a preferovaných platforem - Březina, Alex; Sudzina, František; Rey, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem sociálních sítí na politickou angažovanost mladých lidí ve věku 18–29 let v České republice. Cílem práce bylo zjistit, jak algoritmy a preferované platformy ovlivňují formování politických názorů, informovanost a ochotu mladých lidí aktivně se zapojovat do veřejného života. Teoretická část analyzuje roli sociálních sítí v procesu politické socializace, přináší přehled forem participace a popisuje funkce jednotlivých platforem jako Facebook, Instagram, TikTok a YouTube v kontextu politické komunikace. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření mezi 168 respondenty a zkoumá jejich zkušenosti s politickým obsahem na sociálních sítích. Výsledky ukazují, že mladí lidé jsou politickému obsahu vystaveni i bez aktivního vyhledávání a že algoritmy mohou významně ovlivňovat jejich postoje. Sociální sítě tak představují jak nástroj mobilizace a zapojení, tak potenciální zdroj dezinformací a polarizace.
Vedoucí práce: František Sudzina
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses