Vznik a vývoj společné měny na příkladu eura - Nálevková, Lenka (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku společné měny, konkrétně na analýzu vzniku, vývoje a ekonomických dopadů eura, prostřednictvím srovnání České republiky, která má národní měnu, a Slovenské republiky, která přijala euro v roce 2009. Cílem práce je analyzovat vznik a vývoj nadnárodních měn v historii ekonomického vývoje na příkladu eura. Teoretická část práce shrnuje klíčové poznatky o měnové integraci a vývoji eurozóny. Praktická část se zaměřuje na srovnání vybraných makroekonomických ukazatelů obou zemí v období 2000–2023. Výsledky ukazují, že euro přináší určité výhody, nicméně nelze jednoznačně doložit jeho pozitivní vliv na hospodářský růst. Přidanou hodnotou práce je aktuální a datově podložené zhodnocení dopadů společné měny v kontextu české debaty o přijetí eura. Práce zároveň nabízí podněty pro další výzkum, například v oblastech dopadů na malé a střední podniky, regionální rozdíly či veřejné mínění.