Obchodování s elektřinou v ČR a ve vybraných zemích - Šteg, Jakub; Brada, Jaroslav, 1964-; Blahová, Naďa, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou obchodování s elektřinou v České republice v kontextu evropského trhu. Elektřina jako specifická komodita s omezenými možnostmi skladování vytváří odlišné tržní podmínky, které ovlivňují cenotvorbu, stabilitu dodávek i regulační přístup. Práce mapuje vývoj energetického trhu po roce 1989, popisuje jeho strukturu, klíčové aktéry a faktory ovlivňující cenu elektřiny – včetně nákladů na výrobu, emisních povolenek či vlivu obnovitelných zdrojů. Analytická část se zaměřuje na fungování burz, tvorbu cen a srovnání dopadů produkce obnovitelných zdrojů na koncové ceny elektřiny v Česku a ve vybraných evropských státech. Analýza ukázala, že státy s vyšším podílem obnovitelných zdrojů měly v průměru nižší koncové ceny elektřiny, zároveň se však za pozorované období potvrdila vysoká míra volatility trhu, která značně ztěžuje predikci budoucího vývoje cen.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses