Moderní přístupy k nahrazování chybějících hodnot v kategoriálních datech - Hončíková, Markéta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na moderní přístupy k nahrazování chybějících hodnot v kategoriálních datech. Cílem práce je porovnat efektivitu a přesnost algoritmů MICE a EM při nahrazování chybějících kategoriálních hodnot v různých scénářích. Tyto pokročilé metody jsou zároveň porovnávány s jednoduššími přístupy nahrazování chybějících hodnot, aby bylo možné zhodnotit jejich přínos v porovnání s méně náročnými řešeními. Vedle popisu základní terminologie, typům mechanismů vzniku chybějících hodnot a následným přístupům k jejich řešení, je práce věnována popisu implementace algoritmů MICE a EM v prostředí R. Ty jsou aplikovány na reálné datové soubory se simulovanými chybějícími hodnotami různých typů. V experimentální části jsou vyhodnoceny výsledky nahrazení chybějících hodnot pomocí vhodných metrik s ohledem na typ chybějících hodnot a strukturu kategoriálních dat. Závěry práce poskytují doporučení pro výběr optimální metody nahrazení v závislosti na charakteristikách datového souboru a typu chybějících hodnot. Práce tak může pomoci výzkumníkům a analytikům při práci s neúplnými kategoriálními daty.