Moderní přístupy k nahrazování chybějících hodnot v kategoriálních datech - Hončíková, Markéta; Horníček, Jaroslav; Šulc, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na moderní přístupy k nahrazování chybějících hodnot v kategoriálních datech. Cílem práce je porovnat efektivitu a přesnost algoritmů MICE a EM při nahrazování chybějících kategoriálních hodnot v různých scénářích. Tyto pokročilé metody jsou zároveň porovnávány s jednoduššími přístupy nahrazování chybějících hodnot, aby bylo možné zhodnotit jejich přínos v porovnání s méně náročnými řešeními. Vedle popisu základní terminologie, typům mechanismů vzniku chybějících hodnot a následným přístupům k jejich řešení, je práce věnována popisu implementace algoritmů MICE a EM v prostředí R. Ty jsou aplikovány na reálné datové soubory se simulovanými chybějícími hodnotami různých typů. V experimentální části jsou vyhodnoceny výsledky nahrazení chybějících hodnot pomocí vhodných metrik s ohledem na typ chybějících hodnot a strukturu kategoriálních dat. Závěry práce poskytují doporučení pro výběr optimální metody nahrazení v závislosti na charakteristikách datového souboru a typu chybějících hodnot. Práce tak může pomoci výzkumníkům a analytikům při práci s neúplnými kategoriálními daty.
Vedoucí práce: Jaroslav Horníček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses