Analýza a vývoj sledovanosti televíznych staníc v ČR - Koyš, Matej (2025)
Bakalárska práca sa zameriava na analýzu vývoja a dynamiky sledovanosti televíznych staníc v Českej republike v období rokov 2000 až 2024 v závislosti od typu vysielaného programu. Hlavným cieľom je charakterizovať správanie divákov a identifikovať dlhodobé trendy a sezónne vzorce sledovanosti rôznych kategórií programov, konkrétne spravodajských relácií, ranných relácií, víkendových politických diskusií, filmových programov a celkovej sledovanosti. Analýza vychádza z dát Asociácie televíznych organizácií (ATO) a je postavená na metódach analýzy časových radov, pričom využíva dekompozíciu na trendovú, sezónnu a náhodnú zložku, ako aj testovanie prítomnosti sezónnosti prostredníctvom F-testu. Výsledky realizovaných analýz potvrdzujú klesajúci trend celkovej sledovanosti tradičného televízneho vysielania, pričom v období rokov 2019 až 2024 sa tento pokles prejavil ako priemerný úbytok na úrovni 11 000 divákov za mesiac. Tento negatívny vývoj zasiahol aj spravodajské relácie, ktoré zaznamenali postupný úbytok divákov, s výnimkou obdobia pandémie COVID-19, kedy od konca roku 2019 do polovice roku 2020 narástol dočasne počet vzhliadnutí o približne 6 %. Napriek celkovému poklesu televíznej sledovanosti si víkendové politické diskusné relácie udržali rastúci trend, čo možno pripísať ich schopnosti bezprostredne reagovať na aktuálne spoločenské udalosti. Analýza taktiež poukazuje na výraznú sezónnosť v sledovanosti a to najmä v prípade spravodajských, ranných a filmových relácií, zatiaľ čo sledovanosť politických diskusií, ako aj celková sledovanosť je primárne ovplyvnená ich obsahom a aktuálnym dianím. Z hľadiska demografických charakteristík bolo preukázané, že sledovanosť významne narastá so zvyšujúcim sa vekom divákov, pričom až 94 % obyvateľov vo vekovej skupine 65 rokov a viac sleduje televízne vysielanie aspoň raz z