Implementace HR reportingu ve vybrané IT společnosti z pohledu HR specialisty - Pechová, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zabývá návrhem a implementací systému HR reportingu ve středně velké IT společnosti, která dosud neměla zavedený systematický přístup ke sledování personálních dat. Cílem práce bylo navrhnout ucelený systém HR reportingu, který umožní centralizovat dosud roztříštěná data, zajistí přehlednost a zvýší schopnost vedení firmy operativně i strategicky rozhodovat v oblasti řízení lidských zdrojů. Práce vychází z kvalitativního výzkumu s prvky případové studie, kdy autorka v roli HR specialistky navrhla metriky, strukturu reportu i metodiku jeho tvorby. Systém byl navržen ve dvou fázích. První fáze se zaměřila na základní personální metriky dostupné z Google Sheets, druhá fáze pak na pokročilé ukazatele vyžadující integraci systémů jako JIRA nebo Datacruit. Součástí řešení byla i vizualizace dat v nástroji Power BI a spolupráce s datovými analytiky. Výsledný návrh reportingu představuje funkční a udržitelný nástroj, který má potenciál zefektivnit personální řízení, podpořit datovou kulturu v organizaci a umožnit hlubší analytický pohled na HR procesy.