Vplyv sociálneho vylúčenia na zdravotný stav obyvateľstva Českej republiky v rokoch 2018-2022 - Chorvátová, Kristína; Bartůsková, Lucia; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práca skúma vzťah medzi sociálnym vylúčením a zdravotným stavom obyvateľstva v Českej republike v rokoch 2018-2022. Cieľom diplomovej práce je overiť hypotézu, že vysoká miera sociálneho vylúčenia prispieva k zhoršenému zdravotnému stavu obyvateľstva Českej republiky. Teoretická časť práce definuje koncept sociálneho vylúčenia, jeho dimenzie a skupiny osôb, ktoré sú sociálnym vylúčením ohrozené. Rozlišuje pojmy zdravie a zdravotný stav obyvateľstva a popisuje determinanty zdravia, teda faktory, ktoré zdravie ovplyvňujú. Teoretická časť práce ďalej poskytuje syntézu zistení autorov relevantných k skúmanej problematike a prehľad kvantitatívnych indikátorov sociálneho vylúčenia a zdravotného stavu obyvateľstva. V úvode praktickej časti je charakterizovaný vývoj indexu sociálneho vylúčenia a sú analyzované územné rozdiely v zaťažení sociálnym vylúčením. Zdravotný stav obyvateľstva je analyzovaný prostredníctvom šiestich ukazovateľov na úrovni okresov. Vplyv sociálneho vylúčenia na zdravotný stav obyvateľstva je následne overovaný korelačnou a regresnou analýzou. V poslednej časti sú charakterizované opatrenia verejnej politiky, ktorých cieľom je znižovať nerovnosti v zdraví sociálne vylúčených osôb. Diplomová práca prostredníctvom troch regresných modelov potvrdila, že zvýšenie indexu sociálneho vylúčenia v okrese Českej republiky vedie pri zachovaní nezmenených podmienok k zhoršeniu v zdravotnom ukazovateli, pričom sociálne vylúčenie je významne prítomné najmä v štrukturálne postihnutých regiónoch Českej republiky. Pridaná hodnota diplomovej práce spočíva vo využití relatívne nového indexu sociálneho vylúčenia a pohľade na aktuálnu tému, ktorej riešenie je strategickým cieľom Českej republiky v oblasti sociálno-zdravotnej politiky.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses