Vizuální smog : Analýza a návrh řešení v Seifertově ulici v Praze - Hroncová, Dominika; Hábová, Anna, 1994-; Hemerková, Magdalena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem vizuálního smogu ve veřejném prostoru se zaměřením na označení provozoven. Cílem práce je identifikovat problematické aspekty označení provozoven v ulici Seifertova v Praze a u vybraných provozoven navrhnout funkční řešení eliminující vizuální smog. Teoretická část shrnuje poznatky týkající se problematiky vizuálního smogu. Nejprve je definován samotný pojem a jeho vztah k veřejnému prostoru, dále se práce věnuje reklamě jako zdroji vizuálního smogu a její regulaci, včetně legislativních nástrojů. Rovněž je zmíněn přístup některých měst k regulaci vizuálního smogu. Závěr teoretické části je zaměřen na specifika grafického designu ve veřejném prostoru. V rámci praktické části je provedena analýza vizuálního smogu ve vybraném úseku ulice Seifertova zaměřená na reklamní označení provozoven. Výsledky ukazují, že analyzovaný úsek ulice Seifertova vykazuje vysoké zatížení vizuálním smogem, zejména z důvodu nerespektování architektury a nadměrného množství sdělovaných informací. Pro získání širších souvislostí jsou provedeny rozhovory s uživateli ulice Seifertova. V návaznosti na provedenou analýzu je u šesti provozoven navrženo nové vizuální řešení. Přijetí navrhovaných řešení je ověřeno prostřednictvím dotazníkového šetření, většina respondentů hodnotí navrhované úpravy ve srovnání s původním stavem jako zlepšení. Práce zdůrazňuje potřebu komplexního přístupu k vizuální komunikaci provozoven a může sloužit jako inspirace pro další změny ve veřejném prostoru. Do budoucna je možné na práci navázat případovou studií konkrétního podniku včetně realizace navrženého řešení.
Vedoucí práce: Anna Hábová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses