Koncept common space v České republice - Kwasková, Dominika; Kouba, Vojtěch, 1983-; Lindner, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem práce je prozkoumat specifické rysy prostředí České republiky ve vztahu k fungování sdílených prostorů a na základě zkušeností zakladatelů a provozovatelů těchto iniciativ přijít s návrhy či doporučeními, jak v budoucnu jejich vznik a rozvoj podporovat. Práce vychází z teoretického konceptu common space, navazuje na myšlenky Elinor Ostromové a Stavrose Stavridese a prostřednictvím příkladů fungujících common spaces v zahraničí přináší teoretický rámec, pomocí kterého jsou v praktické části práce zkoumána specifika prostředí České republiky. Výzkum se skládá z rešerše veřejně dostupných zdrojů a z rozhovorů se zakladateli a provozovateli vybraných iniciativ, které odpovídají konceptu common space. Z výsledků výzkumu je možné vyvodit, že v České republice existuje vhodné prostředí pro vznik a fungování sdílených prostorů, a do jisté míry se lze inspirovat úspěšnými příklady ze zahraničí. Existují však překážky, zejména v oblasti spolupráce s institucemi a nedostatku finančních a lidských zdrojů, které mohou brzdit další rozvoj těchto iniciativ.
Vedoucí práce: Vojtěch Kouba
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses