Vliv kulturní rozmanitosti na týmové procesy a komunikaci ve firmě XY - Kraeva, Ekaterina; Hubinková, Zuzana, 1971-; Lorencová, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na zkoumání vlivu kulturní rozmanitosti na týmové procesy a komunikaci ve firmě XY. Cílem této diplomové práce je prozkoumat, jak kulturní rozmanitost ovlivňuje týmové procesy a komunikaci ve firmě XY. Výzkum probíhal jak na teoretické, tak praktické úrovni, přičemž byl kladen důraz na identifikaci komunikačních bariér a způsobů jejich překonávání v kontextu aktuálního geopolitického dění. Hlavními zjištěnými bariérami byly rozdílný přístup k hierarchii, odlišná očekávání a variabilita komunikačních stylů. Přestože byl výzkum veden v období probíhajícího konfliktu na Ukrajině, neprokázal jeho dlouhodobý negativní dopad na vztahy mezi zaměstnanci různých národností. Z odpovědí respondentů vyplývá, že kulturní rozmanitost přispívá k rychlejšímu vzniku inovací, širšímu spektru pohledů a efektivnějšímu řešení problémů, a to zejména při projektové práci. Na druhou stranu však přináší i výzvy, jako jsou nedorozumění způsobená kulturními rozdíly.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses