Komparativní analýza dávek v nezaměstnanosti v České republice a ve Španělsku v roce 2023 - Podstatová, Sára (2025)
Práce srovnává systémy podpor v nezaměstnanosti v ČR a ve Španělsku v roce 2023. Cílem práce je identifikovat hlavní rozdíly pasivní politiky zaměstnanosti ve sledovaných zemích a poukázat na odlišnosti v podmínkách poskytování podpor v nezaměstnanosti včetně délky trvání, výše sociálních benefitů a požadované aktivity žadatelů o práci. Diplomová práce vyhodnocuje míru štědrosti sociálních dávek v jednotlivých zemích, jejich dopad na celkovou dobu trvání nezaměstnanosti a úroveň výdajů vynakládaných na pasivní politiku zaměstnanosti. Dílčím cílem práce je komparace systémů aktivní politiky zaměstnanosti ve zkoumaných zemích.