Možnosti využití AI při vývoji programů - Tošner, František (2025)
Tato bakalářská práce přibližuje aktuální stav modelů umělé inteligence (AI) se zaměřením na nástroje využitelné při vývoji programů. Hlavním cílem práce je analyzovat dostupné modely AI na trhu s důrazem na jejich aplikaci v programování a poukázat na existující limitace a rizika spojená s jejich využitím. Součástí práce je praktická část, která demonstruje schopnosti vybraného modelu při řešení dvou netriviálních úloh. Zabývá se tak vývojem netriviálním programu se stále gradujícím zadáním a snahou o porozumění již existujícímu netriviálnímu programu, asistencí v hledání chyb v tomto programu a navázání na tento rozpracovaný program. Závěrečná část práce se věnuje dopadům AI na oblast programování a souvisejícím změnám požadavků na profil programátorů. Tato práce nejen popisuje nabídku modelů AI na trhu, ale také poukazuje na jejich omezení a potenciální rizika. Poskytuje shrnutí poznatků získaných během praktického testování, porovnává je s teoretickými poznatky a zamýšlí se nad možnými dopady této technologie na programátory a programování.