Umělá inteligence jako klíč k moderní a efektivní správě organizace - Buryan, Jiří; Dvouletý, Ondřej; Pikhartová, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce analyzuje využívání nástrojů umělé inteligence v malých podnicích a ve veřejné správě na území Moravskoslezského kraje. Cílem bylo nejen zmapovat způsoby implementace těchto technologií, ale také přiblížit jejich možnosti v každodenním pracovním kontextu, zejména ve vztahu k efektivitě a rozhodovacím procesům. Empirická část vychází z polostrukturovaných rozhovorů s pracovníky obou sektorů, které byly zpracovány metodou interpretativní fenomenologické analýzy (IPA), a následně doplněny komparativní analýzou rozdílů i společných rysů v přístupu k AI. Závěry práce ukazují, že úspěšná implementace umělé inteligence je podmíněna především lidskými faktory, zejména otevřeností ke změně, důvěrou v zaměstnance a cíleným rozvojem digitálních kompetencí. Práce dále odhalila, že jak ve veřejném sektoru, tak v malých a středních podnicích často chybí systematická strategie zavádění AI, přičemž nástroje bývají využívány spíše intuitivně než strategicky. Na základě těchto zjištění byla formulována konkrétní doporučení zaměřená na budování vnitřních kompetenčních základen, podporu vzdělávání a postupnou implementaci AI technologií jako cestu k efektivnější a odolnější organizaci.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses