Dopad změn ve zdanění příjmů zaměstnanců od roku 2021 v ČR - Drahoňovská, Lucie (2025)
Práce se zabývá dopadem legislativních změn ve zdanění příjmů fyzických osob na daňové zatížení zaměstnanců a na příjmy státního rozpočtu v letech 2021 až 2024. Cílem je posoudit, jak se tyto změny promítly do výše daňové povinnosti zaměstnanců, a následně odhadnout jejich vliv na daňové příjmy státu. První kapitola vysvětluje základní principy daně z příjmů fyzických osob, její funkce a konstrukční prvky. Druhá kapitola se zaměřuje na klíčové legislativní změny, které nastaly od roku 2021. Třetí kapitola pomocí modelových výpočtů analyzuje dopad těchto změn na daňovou povinnost zaměstnanců v různých příjmových skupinách. Čtvrtá kapitola hodnotí vliv legislativních změn na vývoj daňových příjmů státu z této daně na základě modelového inkasa.