Aplikace generativní umělé inteligence : chatboti v e-commerce - Kubánek, Martin; Chudán, David; Zamazal, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá využitím generativní umělé inteligence pro vývoj pokročilých e- commerce chatbotů a jejich integrací do stávajících online komunikačních kanálů e-shopů. Práce nejprve poskytuje stručný přehled vývoje chatbotů od historických systémů, jako je ELIZA až po současné velké jazykové modely typu GPT. Následně porovnává a analyzuje různé možnosti implementace umělé inteligence do chatbotů, zaměřuje se na porovnání tvorby vlastního velkého jazykového modelu, fine-tuning již předtrénovaných modelů a také využití systému RAG, který vhodně kombinuje generativní schopnosti umělé inteligence a schopnost vyhledávání relevantních informací ze znalostní databáze. Na základě tohoto porovnání je pro specifické potřeby e-commerce vybrán a detailně rozebrán RAG systém, který efektivně spojuje generativní schopnosti s vyhledáváním v podnikové znalostní bázi. V návaznosti na tuto volbu jsou definovány požadavky a funkcionality pro chatbota. Detailně je popsán návrh zvolené RAG architektury a její praktická implementace do funkčního prototypu obchodního asistenta pro e-shop. Závěr práce je věnován vyhodnocení použitého řešení a jeho porovnání s lidským operátorem z hlediska klíčových metrik: nákladů, rychlosti odezvy a kvality poskytovaných odpovědí.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses