Využití velkých jazykových modelů v rámci mobilní aplikace pro podporu duševního zdraví -- pilotní případy užití - Gutwirth, Jan; Doležel, Michal; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Většina studentů prožívá nadměrnou stresovou zátěž, péče o duševní zdraví ale není dostupná všem, kteří ji potřebují. Tato bakalářská práce probírá některé z možných způsobů využití umělé inteligence a velkých jazykových modelů pro podporu duševního zdraví. U každého z příkladů se opírá o studie popisující jejich pozorované efekty, ale také možná úskalí. Na zá- kladě těchto způsobů využití jsou v práci stanoveny funkční a nefunkční požadavky, na které navazuje samotný návrh funkcí, využívajících velké jazykové modely. Dále popisuje práce celý vývojový proces, kterým se implementace zvolených funkcí řídila. Navržené funkce jsou im- plementovány do již existující aplikace MindApp, která se soustředí na podporu mentálního zdraví za pomoci meditačních a dechových cvičení. Výsledkem práce je rozšířená aplikace MindApp o nové funkcionality, využívající velké jazykové modely pro personalizovanou pod- poru duševního zdraví. Mezi přidanými funkcionalitami je také nový způsob, jak by se skrze aplikaci mohla zkoumat kvalita a dopad výstupů generovaných velkými jazykovými modely.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses