Mindfulness ve firemní praxi - Moravec, Jakub (2025)
Tato diplomová práce se zabývá konceptem mindfulness a jeho uplatněním v prostředí firemní praxe. Cílem je prozkoumat, jak může mindfulness přispět ke zlepšení týmové spolupráce, snižování stresu a zvyšování psychické pohody zaměstnanců. Teoretická část práce shrnuje klíčové poznatky z oblasti individuální a týmové mindfulness, včetně psychologických mechanismů, které ovlivňují pracovní výkon a interpersonální vztahy. Praktická část se zaměřuje na případovou studii ve společnosti Rohlík.cz, kde byl pomocí nástroje Team Mindfulness Scale (TMS) zkoumán stupeň týmové mindfulness v řídicím týmu kurýrní sítě. Výsledky ukazují, že i v kontextu každodenního provozu mohou být principy mindfulness účinným nástrojem pro podporu týmového naladění, otevřené komunikace a lepšího zvládání stresových situací. Práce rovněž navrhuje doporučení pro zavedení mindfulness praktik ve firemním prostředí.