Vedení generace Z se zaměřením na syndrom podvodníka - Dupáková, Klára; Petrů, Jaroslav; Šilerová, Lenka, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato práce se zabývá problematikou vedení generace Z v kontextu syndromu podvodníka, který se stal jedním z psychologických jevů ovlivňujících výkonnost, sebevědomí a profesní rozvoj mladých pracovníků. Cílem práce je analyzovat míru výskytu syndromu podvodníka mezi studenty ekonomických vysokých škol v České republice a Kanadě, identifikovat nejčastější oblasti projevů, porovnat rozdíly v jeho výskytu mezi pohlavími a oběma zeměmi a navrhnout vhodné postupy k jeho zvládání v pracovním prostředí. Teoretická část práce shrnuje současné výzvy, kterým organizace čelí, a přibližuje specifika generace Z. Součástí je také analýza mentálního zdraví s důrazem na syndrom podvodníka. Praktická část vychází z kvantitativního šetření realizovaného prostřednictvím dotazníku Imposter Phenomenon Assessment od Walker a Saklofske (2023). Data jsou analyzována metodami deskriptivní a inferenční statistiky. Výsledky ukazují střední míru výskytu syndromu podvodníka, přičemž jako nejvýraznější se ukázala oblast pochybností o úspěchu. To naznačuje, že generace Z má tendenci zpochybňovat své schopnosti navzdory dosaženým výsledkům, což může negativně ovlivnit jejich pracovní ambice a celkový výkon. Byly zjištěny rozdíly v prožívání mezi muži a ženami. Mezi studenty z České republiky a Kanady nebyly identifikovány statisticky významné rozdíly. Výzkum ukázal, že při vedení generace Z mohou být efektivní zejména transformační, participativní a služební styly vedení. Tyto styly podporují budování pozitivního a podpůrného prostředí. Závěry výzkumu zároveň naznačují, že manažeři mohou zvýšit efektivitu vedení prostřednictvím opatření, jako jsou osobní týmová setkání, jednoznačná komunikace cílů, zpětná vazba založená na konstruktivním přístupu k chybám, mentoring a dostupnost odborné psychologické pomo
Vedoucí práce: Jaroslav Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses