Strategická analýza odvětví lihovin v České republice - Borovskyi, Oleksandr (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na strategickou analýzu odvětví lihovin v České republice s cílem posoudit atraktivitu trhu pro vstup nového podnikatelského subjektu. Práce kombinuje teoretická východiska strategického řízení s praktickou aplikací analytických nástrojů, jako jsou PESTEL analýza, Porterův model pěti sil a další. Praktická část zahrnuje makroekonomické i mikroekonomické hodnocení trhu, finanční analýzu konkurentů a dotazníkové šetření mezi spotřebiteli. Na základě zjištěných dat jsou formulována strategická doporučení a vyhodnocena proveditelnost inovativního podnikatelského záměru – výroba lihovin v keramických suvenýrových lahvích. Výsledky poskytují hodnotné poznatky pro nově vstupující i stávající firmy v tomto specifickém segmentu trhu.