Prostorová analýza volebního chování v ČR - Lipová, Aneta; Zouhar, Jan, 1982-; Lacko, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá prostorovou analýzou volebního chování v České republice v letech 2002–2022. Zaměřuje se na volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a volby do zastupitelstev obcí. Cílem práce je identifikovat dlouhodobé prostorové vzorce volební účasti a podpory politických stran a analyzovat jejich souvislosti s vybranými sociodemografickými a ekonomickými ukazateli. Práce rovněž dokumentuje postup zpracování otevřených dat a vytváří interaktivní dashboard využívající knihovny Leaflet a shinydashboard v jazyce R. Analýza prostorové autokorelace pomocí Moranova I umožňuje odhalit regionální soudržnost volebního chování. Výsledky přispívají k hlubšímu porozumění územním nerovnostem v politické participaci v České republice.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data analytics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses