Petrolheads vs. Electroheads : motivace spotřebitelů pro koupi spalovacích a elektrických automobilů - Feitl, Antonín; Chytková, Zuzana; Kovářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se věnuje rozhodování spotřebitelů při koupi elektromobilů a spalovacích automobilů. Cílem je zjistit, jaké jsou rozdíly při výběru automobilů mezi příznivci spalovacích motorů a elektromobilů z hlediska motivací a symbolického významu. Teoretická část je postavená na konceptech popisujících potřeby, motivační faktory a konflikty, hodnotové systémy, symbolický význam a atributy automobilů. Pomocí kvalitativního výzkumu založeného na polostrukturovaných rozhovorech a technice „laddering“ se porovnávaly odpovědi majitelů spalovacích automobilů a elektromobilů a zjistilo se, jaké hodnoty spotřebitelé sledují prostřednictvím konkrétních atributů vozidel a jaké motivy je vedou ke koupi. Výsledky naznačují, že příznivci elektromobility formují svůj výběr na základě racionálního přístupu s vidinou technologického pokroku a udržitelného smýšlení, což reflektuje jejich identitu. Zastánci tradičních automobilů používají svá vozidla také k vyjádření a rozšíření své identity, jejich rozhodnutí pro výběr je ale postaveno na emocionální vazbě k vozu a emočním prožitku, který při řízení zažívají. Závěr přináší doporučení pro výrobce automobilů, marketingové oddělení a všechny, které zajímají motivy spojené s nákupem automobilů.
Vedoucí práce: Zuzana Chytková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses