Dopad zavedení globální minimální daně - Hradcová, Simona (2025)
Diplomová práce se zabývá dopadem zavedení 15% globální minimální daně. Hlavním cílem je vyčíslit její vliv na vybranou skupinu společností. Vedlejším cílem je analýza obecného dopadu zavedení pravidel Pilíře II s využitím různých ukazatelů. Teoretická část práce se věnuje popisu problematiky přesouvání zisků, iniciativy BEPS, a především pravidel Pilíře II, včetně jeho mechanismů. Praktická část zahrnuje aplikaci těchto pravidel na vybranou skupinu s využitím jejích dat. Po provedení testů přechodného bezpečného přístavu je vypočítána dorovnávací daň tam, kde vznikla povinnost ji odvést. Závěrem je uvedeno, že zavedení globální minimální daně bude mít pravděpodobně pozitivní vliv na daňové příjmy a sníží přesouvání zisků.